Mantelzorg

Elke dag zorgen in Nederland ruim drie miljoen mensen voor hun chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind, of ander familielid, vriend of buur. Deze zorg kan jarenlang duren, is onbetaald en wordt vaak vanuit een persoonlijke relatie gegeven. Deze zorg heet mantelzorg.

Voor elkaar zorgen is toch vanzelfsprekend?
Het geven van mantelzorg wordt vaak gezien als iets vanzelfsprekends. Er is vaak geen keus. Een kind blijkt gehandicapt, een vader gaat dementeren, een partner krijgt een chronische ziekte, een vriend krijgt een hersenbloeding of een buurvrouw wordt slecht ter been. Het kan iedereen overkomen. Het is heel normaal om een ander een handje te helpen en het geeft vaak veel voldoening. Maar wanneer de zorg intensief en langdurig is, kan het erg zwaar worden. En kan ook veel invloed hebben op je eigen leven. Het combineren van mantelzorg met een baan, de zorg voor andere familieleden, opvoeding van kinderen of vrijetijdsbesteding blijkt vaak lastig te zijn.

Om te voorkomen dat een mantelzorger overbelast raakt, is het fijn als de mantelzorger de zorg af en toe aan iemand kan overdragen. Of hulp krijgt bij het regelen van allerlei praktische zaken. Hierbij kan de consulent mantelzorg van het Centrum Mantelzorg uitkomst bieden.

Consulent mantelzorg
Bij de consulent mantelzorg kan de mantelzorger terecht voor een persoonlijk gesprek. Deze beantwoordt vragen over het thuis verzorgen van een langdurig zieke, biedt een luisterend oor en kan helpen met vragen over hulpmiddelen, de opvang van het gezin, de rol van de huisarts, respijtzorg en nog veel meer. De consulent mantelzorg kan zaken voor de mantelzorger uitzoeken en informatie geven. Ook het overnemen van regeltaken, zoals het aanvragen van persoonsgebonden budget, zoeken naar specifieke kinderopvang wanneer er sprake is van een kind met een handicap. Het coördineren van zorg en bemiddelen voor een vrijwilliger bij vrijwillige thuiszorg behoort tot de mogelijkheden. Hierdoor kan de mantelzorger de zorg af en toe even uit handen geven. De ondersteuning van de consulent mantelzorg is tot op heden alleen mogelijk voor mantelzorgers in de provincie Drenthe.
Verder kunnen de consulenten ook werkende mantelzorgers ondersteunen en adviseren op het gebied van privé-omstandigheden en wanneer het gaat om het combineren van werk en mantelzorg. Deze dienstverlening is landelijk mogelijk.


Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Of wilt u een afspraak maken met een consulent van het Centrum Mantelzorg? Klik dan hier om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag.