Nieuws

Werk en zorg combineren dankzij verlofdagen van je collega
Ambtenaren bij het Rijk mogen hun verlof met andere collega’s delen. Zo kunnen ze collega’s helpen die meer vrije dagen nodig hebben voor bijvoorbeeld mantelzorg. Het delen van verlofdagen is wettelijk al mogelijk maar gebeurt in de praktijk nog maar weinig. ‘Met deze proef geeft de Rijksoverheid het goede voorbeeld in de hoop dat meer werkgevers volgen’, zei minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.
Lees meer...
Mantelzorg tast functioneren op het werk aan
De toename van mantelzorg wordt een groeiend probleem voor werkgevers. Dat signaleren personeelsmanagers in een onderzoek. Zij geven aan het aantal mantelzorgers in hun organisaties toeneemt. Voor veertig procent van de personeelsmanagers is dat een probleem.
Lees meer...
Mantelzorger moest stoppen met werken: ‘Ik eet nu mijn spaargeld op’
We besluiten te bellen met arbeids- en organisatiedeskundige Peter Lijster van Zorg van de Zaak. ‘Bijna de helft van de werknemers vindt het moeilijk om mantelzorg bespreekbaar te maken. Nu melden veel mensen zich ziek. Terwijl mantelzorg is ook een zaak van de werkgever. En dat wordt in de toekomst alleen nog maar meer.’
Lees meer...
Waarom mantelzorg op de agenda van het voortgangsgesprek hoort
Mantelzorg wordt steeds minder een zorg van de werknemer alleen. Het is ook de zaak van de werkgever. Mantelzorg heeft invloed op de inzetbaarheid van medewerkers, en dus ook op de productiviteit en kwaliteit van het werk. De werknemer en de werkgever moeten samen oplossingen zoeken om mantelzorg en werk in balans te houden.
Lees meer...
Driekwart van de cao’s regelen duurzame inzetbaarheid
In ruim driekwart van de cao’s (77%) die vorig jaar zijn afgesloten, staan over duurzame inzetbaarheid van medewerkers. In de helft van de cao’s staan bijvoorbeeld afspraken over flexibele inzet en werkuren. Hieronder vallen ook afspraken die het voor werknemers beter mogelijk maken om werk en mantelzorg te combineren.
Lees meer...
Verkiezing Mantelzorger van het jaar 2013
Nederland telt meer dan 3 miljoen mantelzorgers die zich met veel liefde inzetten voor hun naasten. Ruim 1 miljoen mantelzorgers doen dit zeer intensief en voor langere tijd. Terwijl onze samenleving individualiseert, voelen mantelzorgers zich verantwoordelijk voor de zorg van hun naasten. Vaak doen zij dit naast hun baan of de zorg voor hun eigen gezin. Vanzelfsprekendheid en liefde zijn de voornaamste redenen waarom mantelzorgers zich over hun naasten ontfermen. Maar dat neemt niet weg dat dit een zware taak is.
Lees meer...
220.000 Nederlands voelen zich zwaar belast door mantelzorg
Uit de op 22 april jl. verschenen Gezondheidsmonitor van GGD’en, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is gebleken dat 1 op de 7 mantelzorgers zich tamelijk zwaar tot zwaar belast voelt.
Lees meer...
'In balans met NAH en mantelzorg' op 2 juni 2012
Op zaterdag 2 juni a.s. organiseren De Noorderbrug, afasie vereniging Nederland, cerebraal en de Nederlandse CVA-vereniging samen verder een gezinsdag NAH.
Lees meer...
Doeltreffende methoden in sociale sector
Welke methoden zijn er in de sociale sector en hoe effectief zijn ze? Deze vraag beantwoordt MOVISIE met het lanceren van de databank effectieve sociale methoden, bereikbaar via: www.movisie.nl/EffectieveSocialeInterventies. Samen met gerenommeerde wetenschappers en deskundigen uit de praktijk werkt MOVISIE de aankomende vijf jaar aan het uitbouwen van de databank.
Lees meer...
Asser journaal: Dag van de Mantelzorg 2010
ASSEN - De grote zaal van het Markehuus in Peelo zat woensdagmiddag vol met mantelzorgers die hun jaarlijkse Dag van de Mantelzorg vierden. Ontmoeting, een toespraak van wethouder Jaap Kuin, een heerlijk oosters buffet met zorg en bereid door de dames van de Molukse kookgroep en als dessert een theateroptreden en een kennismaking met Drentse Jazz.
Lees meer...
1, 2  Volgende